Biblia audio EZRA – Vechiul Testament audio
#biblia #bibliaaudio #bibliazilnica
Ajută-ne să ducem Evanghelia până la marginile Pământului.
Contribuția ta va ajuta la achiziționarea echipamentului necesar înregistrării și editării clipurilor.
Momentan, înregistrările audio se realizează într-o cameră de apartament, necorespunzător echipată pentru acest tip de activitate. De aceea, este nevoie să achiziționăm un studio de înregitrări audio mobil, pe care să îl instalăm în camera în care lucrăm acum și astfel să putem elimina zgomotele și ecoul care ne creează probleme și care, de multe ori, nu ne permite să înregitrăm atunci când avem disponibilitate.
Prețul acestui studio este 9600 de euro.
Mulțumim!
Această carte este numită după personajul principal, însă cititorii ar trebui să o considere parte a unității literare mai mari Ezra-Neemia (vezi introducerea la Ezra). Neemia era paharnicul împăratului persan Artaxerxe I (1:11; 2:1) și, din această postură, avea acces direct la împărat și putea exercita o influență semnificativă în chestiunile de politică și de securitate de la palatul regal. Deși istorisirea începe cu cel de-al douăzecilea an al împăratului Artaxerxe I, adică anul 444 î. Hr. (1:1; 2:1), în realitate ea reprezintă o continuare a istoriei repatrierii şi restaurării. Ca și Ezra, Neemia conține un amestec de experiențe individuale, informații istorice (inclusiv liste [3:1-32; 7:6-73; 10:1-27; 11:3-19,25-36; 12:1-26]) și un număr semnificativ de însemnări de jurnal scrise la persoana întâi (1:1 – 2:20; 4:1 – 6:14; 13:1-31).
Neemia este o carte plină de suspans și de dramă, acțiunea ei desfășurându-se în Ierusalimul postexilic (cu excepția cap. 1 și a primei părți a cap. 2). Personajul principal este un om de acțiune capabil, învestit de Imperiul Persan ca guvernator al Iudeei cu ocazia primei sale vizite la Ierusalim, care a avut loc între anii 444 și 432 î.Hr. (5:14; 13:6). Cândva după anul 432 î.Hr., Neemia a cerut și a primit permisiunea unei a doua vizite (13:6-7). Biblia păstrează însă tăcerea cu privire la lungimea acestei vizite.
Foarte puține lucruri se știu despre originile lui Neemia, cu excepția numelui tatălui său (1:1; 10:2), care nu mai apare nicăieri altundeva în VT. Preocuparea lui pentru cei săraci și oropsiți (cap. 5) poate fi un indiciu al mediului din care provenea. Neemia vorbește direct și este un om hotărât. Numele lui („Domnul mângâie”) reflectă încrederea sa neclintită în providența divină, așa cum ne-o arată și rugăciunea lui (1:5-11). Cartea aceasta (împreună cu Ezra) a fost terminată cel mai probabil la sfârșitul secolului al V-lea î.Hr. Textul din Neem. 12:22 poate fi o referire la perioada lui Darius al II-lea (423-404 î. Hr.).
Cei mai mulţi comentatori îl identifică pe „Darius Persanul” cu Darius al III-lea, susţinând că marele-preot Iadua menționat de Josephus Flavius (Antichități, XI, 8:4-5) este același cu cel din Neem. 12:11-22. Dar numele marilor-preoţi nu erau unice; ele se repetă adesea de-a lungul generaţiilor (de exemplu, numele Elcana apare de trei ori printre strămoșii lui Samuel: 1 Cr. 6:34-36). Formula „Darius Persanul” nu este o dovadă a originii târzii a cărţii lui Neemia, deoarece o foloseşte și Herodot (Istorii, II, 5:110, 158), contemporanul lui Neemia. Este imposibil ca referirea să fie la Darius al III-lea (336-333 î.Hr.), cel învins de Alexandru Macedon, deoarece Neemia, care avea cel puţin 20 de ani în timpul evenimentelor descrise în Neem. 1:1-2, ar fi trebuit să-şi scrie cartea la vârsta de cel puţin 128 de ani,
pe vremea lui Darius al III-lea!